Vintersäkrat

Gråväder, regn och rusk. Häromdagen flög det lite snö tillsammans med regnet. Man vill helst bara vara inne och sitta och kura i värmen. Vintern närmar sig med stormsteg och nu gäller det att ha bygget vintersäkrat. Dvs ytterpanel på så inte regnet slår in och isolerat så inte kylan kryper in. Men nu är det mesta klart så att stugan kan kallas vintersäkrad.mini-norrgavel0807.jpg

Tillbyggnaden mot NÖ, hörnrummet, är isolerad i golv o tak. Yttre väggskiktet är isolerat och inklätt med ytterpanel. Gavelspetsen uppreglad och täckt med ytterpanel. Gammal panel har återanvänts. Ser inte så snyggt ut. Men virket var ok och med målartvätt och lite ny färg till våren så blir det nog bra. Nu ska bara fönstret sättas i, sedan är det bara inomhusjobb kvar. Det brådskar inte. Innejobben går att hålla på med hela vintern.

Kök o badrum börjar också bli klart inför vintern. Ytterdörren är flyttad och nytt (begagnat) mini-dorrfonster0809.jpgfönster är monterat där dörren var. Ytterpanel ska på, ventilationskanaler ska dras genom taket till badrummet och köksfläkten och ett par vindskivor ska sättas på plats. Sedan är det vintersäkrat även här.

Massor av innejobb återstår dock. Badrummet ska reglas klart mot befintlig vägg. Väggarna ska kläs med plywood och gips både i badrum o kök. Innertak ska isoleras, läktas och täckas med innertakpanel. Badrummet ska fuktsäkras, golvet flytspacklas, golvvärme läggas in. mini-badrum0796.jpgSedan ska det på kakel o klinker. Mm mm…

Badrumsinredning ska in med tvättställ, toalettstol, duschdörrar o väggskåp. Vattenledningar ska dras o vv-beredare flyttas. Köksinredning ska beställas (IKEA) levereras o monteras.  Därefter kan VA o el kopplas in. (det mesta är redan förberett). Gamla VA-ledningar kopplas ur och då kommer det stora ögonblicket då väggen kan rivas mellan det gamla och det nya köket. Spännande!

Hur mår jag själv då? Jo tack, rätt bra. Efter tre sjukveckor med magproblem, ryggskott och parkinson-symptom så är det bättre nu. Ryggen är så pass bra att jag har kunnat jobba på lite under förra veckan. I helgen var Markus och Josef här och flyttade dörr och satte panel på gavelspetsen. Jag går hos en naprapat regelbundet nu. Hon sträcker och fixar med rygg, armar och ben så att ryggen ska rätas upp. Behandlingen gör nytta på en stel och krokig parkinsonkropp.

 Parkinson är ju en sjukdom som bara blir värre. Förr eller senare kommer jag inte att kunna röra mig alls. Jag hoppas givetvis att nedbrytningen ska bli så långsam som möjligt. Den nya parkinsonmedicinen har inneburit en liten förbättring. Inga underverk, men varje liten förbättring välkomnas. Det gör att man vinner lite tid mot det oundvikliga som väntar.

Jag längtar efter att få börja skriva igen. Men för tillfället är mycket provisoriskt i stugan. Entrén går genom det nya köket och badrummet via den gamla toaletten. All el är bortkopplad i den gamla köksdelen så fristående kokplatta och mikro måste användas för matlagning. Vatten finns fortfarande till diskhon så den går att använda. Det går att vara här men det är lite rörigt. Men det rör sig bara om några veckor tills det nya är på plats så man får härda ut. Den som väntar på något gott…

 

17 okt 2012