Vilken öringsvecka!

Idag hade jag tänkt låta bli fisket. Frysen är full och jag tänkte baka matbröd också. Ska inte hem till Ornäs förrän i morgon.

Men det gick inte att låta bli spöet. Suget efter en liten adrenalinkick blev för stort. Kollade på vädret: Växlande molnighet och stark blåst med höga vågor på sjön. Inte idealiskt fiseväder, eller??? Jag vet faktiskt inte vad som är idealiskt för öring. Just nu tycks öringen hugga vilket väder det än är.

Klockan var lite över två när jag tog jag spöet och gick den långa vägen ner till sjön. (50 m smile )

Jag kastade ett kast. Pang! Hugg direkt. Efter en skön match hade jag en fin – fin öring vid mina fötter. Störst hittills skulle det visa sig. Gissa vikten! Ja just det, du som gissade 7 hg hade rätt.

Ett nytt kast, pang igen. En till öring, mindre dock, men de starka rackarna stretar emot bra ändå. Jag lyckades kroka av utan att skada käften. Sedan kastade jag tillbaka den med förhoppning att den ska växa på sig tills någon drar upp den nästa gång. Storlek? Gissningsvis strax under 4 hg.

Ett tredje kast. Pang igen. Nu var det en stor rackare. Jag drillade den mot mig trots kraftigt motstånd. Ca fem meter framför mig gjorde den ett snyggt luftsprång och lyckades skaka loss. Synd! Den var stor, klart i nivå med den första. Sedan kastade jag och nötte på en stund.

Det gick väl ca 10 minuter innan nästa hugg. Efter en skaplig match lyckades jag landa den Jag lyckades landa den snyggt på bryggan. Jag krokade loss den och kastade tillbaka. Storlek? 4 hg kanske!?

Nytt kast och nytt hugg. Än en gång landar jag en öring framför mina fötter. Den här lossnar från kroken i samma ögonblick som den landar på bryggan. Utan att tveka kastar jag tillbaka den eftersom den redan är avkrokad och oskadd. Kvalificerad (!) gissning: 4-5 hg.

Jag fortsätter kasta. Får lite ”småhugg” då och då. Men lyckas inte kroka fast någon.Bestämmer mig för att sluta.

Ett sista kast bara. Då hugger det igen. En rätt stor rackare. Jag drillar den mot mig, men när det är ca 10 m kvar rusar den rakt upp och lyckas skaka sig loss. Snyggt gjort, bara att buga och gratulera till fortsatt levnad i frihet. Storlek? Svårt att säga, jag gissar på 5-6 hg.

Sedan får det räcka. De tre som jag kastade tillbaka idag skulle jag ha blivit jätteglad över för en vecka sedan.

De senaste dagarna har jag upplevt ett fiske som jag tror jag aldrig varit med om tidigare. Visserligen har jag inte hållit på med fiske i någon större omfattning tidigare så jag har inte så mycket att jämföra med. Men jag får lov att instämma i Jonas och Görans kommentarer. Att ha så fint fiske bara utanför husknuten kan man kalla livskvalitét. Jag har sagt det tidigare, stugan är mitt paradis. Och sådant fint fiske gör ju inte paradiset mindre paradisiskt.

Nu till helgen kommer en fiskeintresserad författare på besök: Frank Larsen. Gissa vad jag tänker bjuda på!

28 maj 2015