Vattkoppor

Vattkoppor är inte det en barnsjukdom? Det ska man väl inte behöva drabbas av vid min ålder.

Jag hade turen att få en lindrig variant av sjukdomen när jag var barn. Min äldre syster och min bror hade det samtidigt men de hade det mycket mer besvärligt än jag. Även mina egna, nu vuxna, barn hade vattkoppor när de var små. Dottern hade en lindrig variant och sonen en drabbades betydligt värre.

För några veckor sedan var det barnbarnens tur att drabbas. Vi träffade dem och eftersom både jag och min fru hade haft sjukdomen som barn, var vi inte alls oroliga för egen del. Vi tyckte mest synd om de små sjuklingarna, 2,5 år och 1,5 år. Jobbigt även för föräldrarna som måste vara hemma från jobb och studier.

För två tre dagar sedan fick jag en liten röd fläck som ömmade på insidan av långfingret. Det kändes som när man fått en liten sticka i handen och det blir en liten varbildning. Jag håller ju på och snickrar en del i stugan så det händer lite då och då att jag får stickor i händerna. Morgonen därpå hade jag ytterligare en fläck på samma hand men på ett annat finger och en fläck i handflatan på den andra handen. Mot kvällen samma dag fanns det ännu flera ömmande och kliande röda fläckar. Då började man ju undra, med tanke på barnbarnens vattkoppor.

Kan man få vattkoppor två gånger?

Googla på vattkoppor…   

massor av träffar…

Svar: Nej säger de flesta. Men någon enstaka säger att det finns undantagsfall där någon fått det en andra gång. Dessutom säger de flesta att man ofta drabbas betydligt värre som vuxen. Huh…

Vattkoppor kan ju ge Bältros har jag hört någonstans.

Googla på bältros…

Svar: Bältros och vattkoppor orsakas av samma virus. Bältros kan uppstå, främst hos vuxna, från vilande smitta om man haft vattkoppor som barn.  Bältros får man INTE genom smitta från vattkoppor. Däremot kan bältros smitta så den smittade får vattkoppor.

Kan det vara Bältros jag drabbats av?

Nej, banne mig, det är det inte. Bältros uppstår på en kroppshalva. Bältros är ett sammanhängande ”exem” någonstans på kroppen med blåsor som varar,

Jag har nu röda prickar/vattkoppor inne i handflatorna, mellan fingrarna, på händerna, under fötterna, på bröstet, runt munnen och näsan, på hakan och på kinderna. Massor av små röda prickar som bara blir fler och fler. Det börjar med en liten röd prick, så sväller den upp och sen blir det en blåsa. Är lite hängig, men tror inte jag har någon feber. Händerna svullnar upp och det ömmar så det är svårt att greppa föremål. Fötterna ömmar och det gör ont när jag går och står. Skitjobbigt.

Ringde sjukvårdsupplysningen nyss för att kolla ev riskfaktorer, vad man ska undvika, vad man ska göra för att lindra, osv.

Fick besked att främst hålla koll på luftvägar och ev andningsproblem som kan uppstå med tanke på min ålder, min parkinson och medicineringen. Efter fyra dagar ska antalet koppor inte öka.

Annars, inte så mycket att göra annat än att härda ut.

Fyra dagar, det är i morgon eller övermorgon det. Sen ska de som finns ”mogna ut” och spricka innan de kan börja läka. Roligare än så här kan man ha det. Men jag överlever nog det här också.

En tröst i bedrövelsen är att det är en barnsjukdom. Kanske är man lite barnslig om man drabbas av sådant här vid min ålder. :)

28 okt 2013