Värmeåtervinning och ren luft

I tisdags hade jag besök av en kille från ”Fart och fläkt” i Leksand. Kul firmanamn, eller hur!? Han installerade nytt spjällhus till vår värmeväxlare.

För ca 25 år sedan monterade vi in en värmeväxlare som tog tillvara värmen i frånluften. Det gav en energibesparing med uppemot 30%. Svårt att säga en exakt siffra eftersom vintermedeltemperaturen varierar från år till år. Dessutom varierar förbrukningen av hushållsel över tiden. Men vi var nere i 15 000 till 20 000 kWh per år, från att tidigare haft 24 000 till 28 000 per år. Det säger ju sig självt att med enbart från-luft ventilation så fläktar man ut stora mängder varm luft (= stor mängd värmeenergi). På köpet fick vi en jämnare inomhustemperatur. Inget kalldrag vid fönster, efter golven och vid de hål och springor som luften kunde ”läcka in” genom.

Ett aktiv ventilationssystem handlar inte bara om lufttemperaturer. I och med värmeåtervinningen så kunde vi även öka ventilationen. Inomhusluften blev fräschare och mer behaglig att andas. Dessutom passerar såväl från-luft som till-luft genom luftfilter som fångar upp obehagliga småpartiklar.

När vi hade haft luftvärmeväxlaren i 8-10 år började den krångla. Det var spjällmotorn som inte längre orkade vippa luftspjället som den skulle. Vid inspektion kunde jag konstatera att kuggdreven till växeln som satt mellan spjällmotorn och ”vippspjället” hade slitits hårt. Till slut gav spjällmotorn upp helt. Jag sökte firman som hade installerat anläggningen. Den hade konkursat och nu fanns inte längre någon leverantör som kunde leverera reservdelar.

Ventilation måste man ha i ett hus. Jag stängde till-lufts fläkt, körde enbart frånluftsfläkten. Så gick det under ett par tre år. Samtidigt fortsatte jag söka efter någon som kunde leverera reservdelar till vår anläggning. På en annan Vent-firma hittade jag en kille som hade varit anställd hos den konkursade firman. Han hade installerat många X-well anläggningar och han kände till en finmekanisk verkstad i Bjursås som tillverkat just den växel som fanns mellan spjällmotorn och ”vippspjället”.

Jag skruvade loss växellådan och for till Bjursås. Inne på verkstaden möttes jag av flera igenkännande nickningar när jag visade upp spjällväxeln. Efter ett par veckor hade jag en ny spjällväxel. Med den på plats var anläggningen som ny igen. Inomhusluften blev bättre och temperaturen blev jämnare och mer behaglig.

Men glädjen varade inte länge den här gången. Efter 2-3 år var det helstopp igen. Den här gången var det INTE spjällmotorn det var fel på. Kanske var det vipp-bladets gummitätning som hade hårdnat med tiden. Vad vet jag? Jag lyckades i alla fall inte finna någon som kunde leverera reservdelar. Värmeväxlaren var åter ur funktion. Energiförbrukningen steg, luften blev sämre igen. Tiden gick och vi fann ingen lösning. Vi tog in offerter från ett par lokala Vent-firmor. Det enda de kunde leverera var nya kompletta system som skulle kosta bortemot 100 000 SEK.

Det gick några år utan värmeåtervinning av frånluften. Tills jag av en tillfällighet råkade upptäcka att en firma, ”Kantherm”, i Spånga som fortfarande reparerade, underhöll och bytte ut delar till ”Rexovent” - en konkurrent till X-well vars värmeväxlare bygger på samma princip som X-well. Jag gick in på "Kantherms" hemsida och upptäckte att man hade tagit fram ett utbytes-vippspjäll även till ”X-well”. Jippiii!

Jag ringde Kantherm på direkten.

Jodå, visst kunde man ta fram ett vippspjäll till en X-well anläggning. Jag frågade givetvis vilken hållbarhet det nya spjället hade och fick veta att det var byggt på ett annat sätt, med enklare teknik, färre rörliga delar och mycket längre hållbarhet. Men man åtog sig inte jobb ända uppe i Dalarna. Och någon återförsäljare i Falun-Borlänge hade man inte.

”Men det här spjällhuset kan du väl montera själv", sa Kantherm-killen. Nåja, jag kan mycket men elinstallation av fläktar, spjällmotor, och anslutning tätning av skarvar och injustering av anläggningen åtar jag mig inte.

”Finns det ingen i Dalarna som levererar Kantherm anläggningar?”

”Inte i Falun-Borlänge, men i Leksand finns en firma som hette ”Fart o Fläkt”. Den firman hade Kantherm haft visst samarbete med.

”Fart och Fläkt” kontaktades. De tog hem ett vippspjäll från Kantherm och var här i förrgår och installerade och justerade in anläggningen. Redan efter två tre dagar känns luften bättre. Badrum, toaletter och grovkök känns betydligt fräschare. Fuktigheten ventileras ut mycket snabbare. Inomhustemperaturen är högre och mer behaglig att vistas i. Den muskelstelhet jag har om morgnarna, på grund av min Parkinsonsjukdom, blir inte lika allvarlig.

Att luften filtreras gör den också renare. Den mängd virus och bakterier som flyger runt i rummen tillsammans med dammpartiklarna minskar radikalt. Egentligen borde alla bostäder utrustas med värmeåtervinning av frånluften. Eller åtminstone luftrenare med filter. Men viljan och motivationen blir så mycket större om man dessutom kan tjäna pengar på det. Jag rekommenderar varmt en frånluftsvärmeväxlare. Det finns några ventilationsföretag som har web-sidor med bra urval av värmeväxlare. En av de bättre söksidorna är https://luftmiljobutiken.se/. Där kan du i lugn och ro bläddra runt bland luftrenare, värmeväxlare och ventilationssystem för att finna den lösning som passar dig bäst.

Lycka till!

 

2 okt 2015