Värme och brandrök

Vi har upplevt en fantastisk sommar så här långt. Människor har verkligen kunnat njuta och koppla av under semestern. Kring 30 grader och ännu mer har det varit i över tre veckor nu. Då orkar man inte med så mycket annat än att ta det lugnt, söka lite skugga och få i sig vätska.

Det har varit många lata dagar vid stugan. Jag har stigit upp vid sex-tiden, ätit frukost och läst morgontidningen. Sedan har jag fixat lite med båten eller stugan. Skrivit korta stunder och varvat med ett dopp i sjön 75 meter från stugan för att få ner kroppstemperaturen något. Vattnet i sjön har haft en temperatur på över 25 grader flera dagar.

Vi har haft besök av vänner och släktingar men mest av Johans familj. Barnbarnen är en sprudlande glädjekälla.

De senaste dagarna har det inträffat något som ger lite besk eftersmak till den sköna sommaren. Det brinner en skogsbrand mellan Fagersta och Sala. Den största skogsbranden i Sverige i modern tid. Idag har det brunnit i sex sju dagar. Branden sprider sig okontrollerat i den riktning vinden blåser. Vi har långt till branden, så det borde vara lugnt för vår del. Men röken låg tät över vår stuga i förrgår. Det blev ett spöklikt skymningsljus på eftermiddagen när solen förmörkades av den tjocka stickande röken. Sjön låg kav lugn och man kunde inte se över till motsatta stranden.

Igår vred vinden i en lite mer nordlig riktning och Falun/Borlänge drabbades av röken. Ett svart askregn föll över Falun. Kläder och bilar färgades gråsvarta. Röklukten är stickande och många får svårt att andas. Ändå ligger både vår stuga och Falun/Borlänge ett tiotal mil från branden. Vädret har varit torrt och varmt länge och som ett hån mot de som bekämpar branden. Vi konstaterar att det slås värmerekord både i Falun; 35 grader, och i Sala 34 grader. Här vid vår stuga har det också varit 34 grader som mest. Vindbyar och extrem värme är maximalt gynsamma förhållanden för branden att sprida sig.

Idag varnar man för att befolkningen i Norberg kanske måste evakueras. Ett samhälle på 5000 invånare. Vad händer om branden når Avesta (20 -30000 invånare)? Eller om vinden vänder mot Västerås, (över 100000 invånare), som ligger betydligt närmare branden än Falun/Borlänge?

Det råder lite av domedagsstämning över grannskapet. Man hör inget stoj och skrik från barn som leker nere vid vattnet. Alla talar om branden. En väderfront rör sig sakta över landet mot öster. Man hoppas att fronten ska ge några rejäla skyfall över brandområdet. Meteorologerna tror tyvärr att det endast blir enstaka lokala skurar. Men man kan ju hoppas…

Från allvar till lite trivialiteter i sammanhanget.

Jag kämpar på med nästa bok inför en höstutgivning. Samtidigt kommer det någon då och då och inhandlar ett ex av min första bok. Kul!

5 aug 2014