Var det bättre förr?

Det är så många minnen som är kopplade till ”Min första stereo” och den musik jag har spelat på den. Dessutom finns en utveckling inom musikbranschen från analogt ljud till digitalt som går hand med mina minnen. En utveckling som idag är musik-historia.

Musik har alltid betytt mycket för mig, fastän jag inte spelar något instrument själv. Men som sagt, jag spelar grammofon  smile. J Jag är och har varit lite allätare av musik med några små undantag. Jag lyssnar med behållning till alla musiktyper från smäktande klassisk symfonimusik till tung rå metal-rock.

Idag har jag en musikanläggning som kan återge ljud (och bild/film) med både kraft, kvalitet och naturtrogenhet.

Hjärtat är en Yamaha-förstärkare som set går att pressa ut många Watt i ett surround system. Jag nyttjar idag 5+1 kanaler med en mitthögtalare för mitt-, vänster- och höger kanal. En subwoofer med egen förstärkare för basljudet. Fyra små lådor , två fram och två bak, återger surroundljudet. Alla högtalarna kommer från Audio Pro.

Ljud och bild-källor är en Samsung Digital-TV,en Samsung DVD Recorder, en Yamaha DVD-player, PC via hdmi-koppling och faktiskt, det finns en Phono-ingång på förstärkaren. Det var också anledningen till att jag valde den här modellen.

När jag letade efter förstärkare som hade både analoga och digitala ingångar så hamnade man lätt i prisklass från 25 000 och upppåt 60 000 70 000. Då jag fann en Yamaha-förstärkare för 6000 slog jag till direkt.

Som jag nämnde så har jag haft flera musikanläggningar under årens lopp.

Anskafffat år

1967                    Grundig kassettbandspelare som komplement till ””Min första stereo”: Tandberg

1973                    AKAI- förstärkare, 2x60W

1974-                  BIC-kassettbandsppelare, en kvalitetsspelare med två hhastigheter.

1976                    Pioneer – förstärkare, 2x90W

Årtalen är ungefärliga.

En hobby som jag haft är att bygga högtalare.

Jag har byggt flera modeller:

Slutna lådor, 2 st a ca 60 L, med Bas, mellanregister och diskantelement. för återgivning av hela frekvensomfånget. Elektroniska delningsfilter för att fördela frkvensomfång till resp högtalarelement.

Öppna baslådor ca 80-90 L, för återgivning av Bas med små lådor för mellanregister + diskant.

En öppen låda med mottaktkopplade och fasförskkjutna 12 tum baselement. Sk passiv subwoofer. Kompletterat med små lådor för mellanregister + diskant.

Jag har testat piezo-elektriska element som diskanthögtalare. Fördelen är att delningsfilter inte behövs pga piezo-elementens branta kurva för nedre gräns för  frekvensomfånget.

Jag har byggt baslådor med ”veckade horn” som bestyckats med mottaktkopplade och fasförskjutna 10 tums baselement. Fördelen med sådana lådor är att hornet förstärker och fördjupar basenså att separat basförstärkare blir överflödig. Förutsättning är att hornet är utformat på rätt sätt. Nackdelen med veckade horn är att lådorna blir stora. Mina lådor blev över 200 L.

Men frågan är, hur bra ljud blev det?

Ska jag vara ärlig så har ingen av mina mer eller mindre avancerade hembyggda högtalare gett något speciellt bra ljud ifrån sig. Det har mer varit en hobby, ett intresse som jag odlat, att ägna mig åt högtalarbyggande. Det är väl först nu jag tycker jag har en bra ljudanläggning med mina Audio Pro högtalare. Men även dessa ligger i lågprissegmentet av högtalare. Anses dock prisvärda. Om jag inte fått bra ljud av mitt experimentbyggande av högtalare så har jag haft kul. Och lite har jag lärt mig på vägen.

När Kristina, med all rätt, började klaga på mina stora högtalarlådor, Insåg jag själv att det var dags att tänka om. Det blev två små svarta AudioPro-lådor, ca 2x2x1,5 dm   (=5 L) för mellanregister och diskant. Basen fick en AudioPro subwoofer hantera.

När det skulle bli surround-ljud var det bara att komplettera med två likadana små svarta AudioPro-lådor och en mitthögtalare.

Ljudet?

Det är mycket rent och kraftfullt surroundljud. Filmer med bra inspelat 1+5-kanal-lkjud, ger filmupplevelsen ytterligare en dimension.

Jag har spelat mina gamla favoriter genom Yamaha-anläggningen. Nästan all gammal musik finns ju lätt åtkomlig på nätet, konverterat till bra kvalitet digitalt. Jag har dessutom spelat vinyl-skivorna med skivspelaren kopplad tiill phono-ingången i Yamaha-förstärkaren.

Ljudet blir mycket bra, både rent ochh krafullt. En kraft som vida överstiger vad min gamla Tandberg kan prestera.

Men…

Det är någonting som försvinner. Jag har svårt att sättta fingret på det. Jag menar inte knastret och jag menar inte heller den nostalgiska känslan av att höra exakt samma ljud som jag hörde för femtio år sedan.

Min teori är den här:

Jag tror det är något med de musikinstrument som användes då och de förstärkare som användes. Ljudet blev råare, lite vassare och inte så perfekt. Musiken var anpassad utifrån den utrustning som fanns då.

Så som Jimi Hendrix och Ginger Baker mfl kunde få gitarrerna att ”yla” tror jag knappt är möjligt med dagens -micar och förstärkare.

På motsvarande sätt tror jag att dagens elektroniska samplade musik gör sig bäst i moderna förstärkare för digitalt ljud. Förmodligen skulle en vinylplatta och en analog-förstärkare inte klara av den enorma dynamik som är möjlig pga digital teknik.

Så jag tror fortfarande INTE att allt var bättre förr.

Men det hindrar ju inte att man kan imponeras av vad en 50 år gammal stereo kan åstadkomma.

2016-04-17

 

17 apr 2016