Sommaren som aldrig tar slut

Dag efter dag, vecka efter vecka går man och väntar på att det varma sköna vädret ska försvinna och höstrusket med regn och kyla ska komma. Men det kommer aldrig…

Väderleksrapporterna säger hela tiden att en front med nederbörd och betydligt kallare väder ska komma om några dagar. Men inget händer. Fronterna stoppar upp eller försvagas och sommarvädret bara fortsätter. Luften är behagligt varm med ljumma vindar, solens strålar bränner, kvällarna är mörka men varma och sköna.

I förrgår tog jag ett dopp i lagom varmt vatten i sjön vid stugan. Sommarens sista trodde jag då eftersom det skulle bli kallt redan nästa dag. Men det blev det inte och nu undrar jag om det verkligen var sommarens sista dopp. Jag hade räknat med att få krypa inomhus i stugvärmen så här års för att utföra inomhusarbeten och att ta tag i skrivandet på allvar igen. Men det sköna vädret lockar så att det är svårt att låta bli att vara ute. Det går ju alldeles utmärkt att fortsätta med utomhusarbeten.  Det blir mycket målerijobb eftersom vädret inbjuder till det och då gäller det att passa på. Mellan varven, när färgen ska torka går det alldeles utmärkt att passa på att baka lite bröd. Det blir både matbröd och kaffebröd.

Kroppen fungerar mestadels rätt bra. Det är goda dagar och stunder och det är dåliga. När det inte fungerar går det inte att göra något överhuvudtaget. Det jag gör går sakta och tar tid. Men jag har ju gott om tid…

morgondimma0220.jpgDet är lugnt och tyst här vid stugan nu när alla sommargäster åkt hem och börjat jobba. Man kan följa och ta in varje moment i skiftningarna i naturen efter dygnsrytmen. Tidig gryning med morgondimma som sakta tynar bort när solen börjar värma luften. Morgondimma förresten, när jag var barn sa min mamma att det var älvorna som dansade fram över ängar, myrar och vatten när man såg morgondimman. Senare på morgonen har dimman lättat och solen börjar värma. Mitt på dagen har solen värmt upp luften så pass att den börjat röra på sig. En lätt bris krusar sjöns vattenyta så den glittrar som guld i solskenet och det rasslar lätt i asplöven. På eftermiddagen är det pressande varmt i solskenet. Sen eftermiddag kväll blir det återigen vindstilla, vågorna lägger sig och sjöns vattenyta ligger återigen spegelblank. Sen kväll, i skymningen hör man det trolska ljudet av storlommen som hoar långt ute på sjön.  Det känns som ett privilegium bara att få finnas till i en så underbar miljö.

Hösten och vintern kommer, det är ett som är säkert. Sedan får man se när det blir och hur det blir. Oavsett så har varje årstid sin tjusning. Det är som ett skådespel att se skiftningarna i naturen timme för timme under dygnet och dag för dag under året utifrån årstidsväxlingarna.

12 sep 2013