Skrivkramp?

Om du följer min blogg har säkert noterat att det är långt mellan mina inlägg just nu. Orsakerna är flera. De flesta kan sorteras in under huvudrubriken Parkinson.

Parkinsons sjukdom är ju en kronisk sjukdom som förvärras med tiden. Först och främst så ska jag tillstå att jag mår ganska bra. Försämringen fortgår, men det går, tack och lov, ganska långsamt. Jag har genom kontakt med min läkare, successivt ökat medicinintaget och håller p så vis sjukdomen i schack. Idag är jag uppe i åtta medicindoser om dagen, från uppstigning ca kl 6:00 till säng gående ca 23:00. Dosernas innehåll varierar under dygnet.

Trots denna täta medicinering så får jag mina OFF-perioder, minst en om dagen. Under dessa kan jag inte göra speciellt mycket. OFF-perioderna blir allt flera, längre och djupare med tiden. Under dessa perioder kan jag inte utföra speciellt många sysslor. Som sämst, under de svåraste OFF-perioderna kan jag knappt röra mig alls. Då hamnar jag sittande i en stol/fåtölj eller liggande med svår hjärtklappning och andnöd.

OFF-perioderna kommer om jag missar att ta min medicin, vilket är lätt hänt eftersom medicinen ska tas så ofta. De kommer även om jag jobbar intensivt med någon fysiskt eller koncentrationskrävande syssla. Så länge jag håller igång och är uppe i varv så går det bra. Men när jag slutar kommer förlamningen som en klubba. Om jag sovit dåligt eller är hängig och matt i kroppen av någon anledning så kommer OFF-perioderna lättare. Alkohol har också visat sig vara negativt. Ett halvt glas vin kan gå bra. Men redan vid ett glas eller mera så hamnar jag alldeles obönhörligt i ett OFF-tillstånd.

OFF-tillstånden kan komma plötsligt, utan förvarning. Om jag ska göra något inplanerat som kräver att jag fungerar, så kan jag förebygga med att överdosera något.

Men mellan OFF-perioderna, fungerar det mesta. Allt går lite trögare, men utåt sett märks inte mycket för den som inte känner till mitt tillstånd. Trots det negativa så är ON-perioderna fortfarande längre än OFF-perioderna.

Så summan av det hela är att jag lever ett ganska bra liv som pensionär. Jag kan skriva under mina ON-perioder, men det tar tid. Inte att skriva och trycka på tangenterna. Men det blir så förbaskat många feltryckningar så att jag måste gå tillbaka och rätta texten hela tiden. Det leder till att jag tappar flytet i skrivandet och totalt sett får jag inte fram särskilt mycket text de stunder jag sätter mig för att skriva.

Det tar alltså längre och längre tid att skriva. I början av förra året, 2015, hade jag ett mål att ge ut boken om Ellen, som går under arbetsnamnet ”Krukmakerskan från Österlen”, under hösten 2015. Det målet har alltså, med råge, spruckit för länge sedan. Just nu vill jag inte sätta något annat mål än att jag ska bli klar med boken. Utan något tidsmål.

En annan sak som upptagit min tid under sommaren och hösten är förberedande av flytt från huset i Ornäs till ett radhus centralt i Borlänge. Både villa och fritidshus har visat sig bli för mycket för mig och Kristina. Vi sökte och fann ett alternativ till villa och villatomt i ett nybyggt område med lägenheter och radhus i en gammal skola, Mjälgaskolan, som byggs om till bostäder. Vi ställde oss i kö och blev tilldelade ett radhus. Inget bindande kontrakt har ännu tecknats så inget är definitivt än så länge.

Ursprungsplanen var att bostäderna skulle bli klara augusti 2016. Vi började därför förbereda flytten, förra hösten, 2015. Det är mycket att röja upp efter trettiofem år i samma villa. Puh. Vi kom dessutom överens med Johan och hans familj att de skulle överta villan i Ornäs redan under sommaren 2016 för att Elvira skulle komma in på förskolan i Ornäs till hösten 2016. Det kommer att bli dubbelboende för oss och Johan med familj under några månader. Men med lite god vilja ska det väl gå.

Tidpunkten för färdigställande av vårt radhus är tyvärr framflyttad till november 2016. Lite störande faktiskt. Men vi får väl bo i fritidshuset under en längre period än vi tänkt från början.

Det är m.a.o. många saker som stör skrivandet.

Trögheten i skrivandet, gör att jag av naturliga skäl, prioriterar skrivandet (författandet) framför att skriva om skrivandet (bloggandet).

Nu kan jag inte skriva mer för tillfället. Stelheten kommer smygande, måste medicinera. Får återkomma senar under dagen, när jag r ON igen…

Nu har det gått ett par timmar. Efter lite medicin och ett par koppar kaffe så kan jag skriva ett par rader igen.

2016-01-21

 

 

21 jan 2016