Skid VM är över

 

Skid-VM är över och man kan pusta ut igen efter ett par veckors fantastisk sportunderhållning. Som den sportnörd jag är har jag följt nästan varje minut av tävlingarna framför TV-n. Ja. Jag vet, jag har missat den enorma stämning som rått på Lugnet. Men det idrottsliga, duellerna, segerrycken, sekunddramatiken följer man bäst framför TV-n. En stor eloge till arrangörerna som fått till så fina tävlingar.

 

Största snackisen under VM:

Northug! Var han är och vad han gör så skapar han rubriker och reaktioner. Både positiva och negativa.

Negativt: I början av VM var uppträdde han ödmjukt och respektfullt mot sin omgivning. Jag trodde han fått sig en läxa efter fyllekörningen och det väntande fängelsestraffet. Men i takt med framgångarna under VM, växte kammen och han började häva ur sig förnedrande omdömen till höger och vänster på samma låga nivå som förr. Ok, till hans försvar ska sägas att det inte kan vara lätt att stå emot alla provokationer journalister utsätter honom för.

Positivt: Som idrottsälskare kan man bara bocka och buga för en stor idrottsman. Han har haft en unik förmåga att kunna växla tempo på en nivå som ingen annan klarar av. Nu tycks han dessutom ha nått en ännu högre nivå. Dessutom, att kunna prestera på en så hög nivå just när det gäller som mest. Vilken fantastisk idrottsutövare. Efter hans alla medaljer under årets skid-VM, måste man utan tvekan placera honom bland de största skid-legender under alla tider.

DN-krönikören Johan Esk, uttrycker det här perfekt i sin krönika.

http://www.dn.se/sport/johan-esk-guld-silver-och-brons-bara-i-ovantad-ordning/?fb_ref=Default

 

Största glädjeämnena:

Jag gör en fem-i-topp lista över svenskar som presterade på en nivå så man blev varm inombords.

 

1    Stina Nilsson,  

Bara 21 år och konkurrerar med yttersta världseliten som den självklaraste sak i världen. En kvinnlig Northug! Taktiskt fulländad. Tar rätt beslut, finner smarta vägar att ta sig fram. Tre silver och ytterst nära att ta ett guld i spurtstrid med självaste Marit Björgen. Lite styrka, distansträning och rutin så kan hon bli en kvinnlig legend.

2   Charlotte Kalla,

Så härligt att se henne prestera på en absolut toppnivå igen. Kalla, Björgen och Johaug är just nu outstanding inom damskidåkningen. Kalla har tränat tillsammans med norskorna och de (norskorna) hävdar att Kalla gett dem mycket liksom att Kalla fått mycket. Det syns tydligt att de tre gläds över varandras framgångar, över nationsgränsen.

Kallas glittrande blick och breda leende, när det går bra, smittar.

3    Johan Olsson,  

Kommer från ingenstans och presterar på absolut högsta nivå. Hur är det möjligt? Med det han presterat i Falun 2015 så placerar han sig bland de allra största genom tiderna inom svensk skidåkning.

4    Sofia Bleckur, 

Kommer som trettioettåring in som debutant i det svenska landslaget. Hon placerar sig inte på hedrande platser bland de 15-20 bästa. Nej, hon kommer in och lägger sig fullständigt respektlöst i täten och krigar om medaljer. Facit: 5:e i skiathlonen, 6:e på 30km och silver efter en fin förstasträcka i stafetten. Imponerande!

5    Maria Rydqvist.

Har presterat bra under hela säsongen 2014-2015. Liksom hon själv blev så blev jag besviken när hon ställdes utanför laget som reserv. När Anna Haag blev sjuk fick hon hoppa in som ersättare. Facit: 4:e plats på 10km, 9:e plats på Skiathlonen och ett silver i stafetten efter en fin tredjesträcka. Hade hon inte oturligt fallit i sin jakt på Marit Björgen, så kunde vad som helst ha inträffat.

 

Största enskilda ögonblick:

Severin Freunds monsterhopp på 143,5 meter under lagtävlingen, i den stora backen, där det är "ohälsosamt" att hoppa längre än 134 m. (= HS Hill Size). Han fick perfekt träff i uthoppet, bra fart, bra höjd och därtill fina vindar. Med den förmåga Freund har att möta vindtrycket och ligga i rätt vinkel i luften så flög han FRÅN backen!!!

Ja han flög, och flög, och flög... och landade där backen nästan helt planat ut. Han klarade inte att hålla emot trycket vid landningen. Knäna vek sig, han sjönk ihop och touchade bakdelen på sina skidor med händerna, innan han lyckades räta upp kroppen och sträcka händerna i luften. I och med att han vidrörde marken räknas det som fall och hoppet gäller inte som backrekord. Men vad gör det, Freund är redan innehavare av backrekordet med 135,5 m. Och hoppet har hos mig för alltid etsat sig fast i minnet.

 

Största prestationen:

Therese Johaugs seger på 30 km klassiskt. Vilken överlägsenhet. Om hon inte redan gör det så kommer hon antagligen att dominera dam-skidåkningen när Marit Björgen slutar. Det är bara spurt och sprintegenskaper som kan förbättras något. Det är där som Kalla och Stina Nilsson fortfarande har en chans.

 

Största missuppfattningen:

Svensk medias bild av skid-VM som ett ”Längd-VM”. Man kallar det för ”Längd-VM” och man presenterar till och med en medaljställning enbart för längdåkningen. Det ger TV-tittare och tidningsläsare intrycket av att längd är det stora och det enda viktiga inom Skid-VM. Det är en fullständigt felaktig bild. I nästan alla länder utom Sverige är backhoppning störst och längdåkningen marginell. Undantagen är Norge och Finland som fortfarande har ett stort intresse även för längdåkning.

Av någon anledning har intresset för backhoppning och nordisk kombination falnat i Sverige. Brist på svenska framgångar, ja visst. Men om det ska förflyta 20 år mellan varje upprustning av den enda kompletta hoppanläggningen i landet till en internationellt gångbar nivå, då blir det svårt att få fram hoppare som kan konkurrera internationellt. På kontinenten är backhoppning den stora grenen. Perfekt som arena- och TV-sport. Det drar till sig stort mediaintresse och stora sponsorpengar. Även i Norge och Finland är backhoppningen stor.

FIS ställde krav på en bred svensk satsning på ungdomsbackhoppning när Sverige tilldelades årets VM. Falun och den sökande organisationskommitten lovade att bygga tre ungdomsbackar på Lugnet, bredvid de stora backarna. De skulle ersätta de fyra ungdomsbackar på Kvarnberget som rivits av säkerhetsskäl efter att ha stått fallfärdiga, men flitigt använda, under många år. Det blev inga ungdomsbackar och nu finns överhuvudtaget ingen rekrytering och ungdomsverksamhet i Falun.

FIS-delegater lovordar arrangemangen i Falun. Man tar tacsamt emot intrycken från längdtävlingarna för att kunna exemplifiera och inspirera tävlingsarrangörer i de stora länderna på kontinenten. Men man noterar även Sveriges bristande intresse för backhoppning och nordisk kombination. I Tyskland har flera mediarepresentanter rapporterat om det totala ointresse för backhoppning som Lråder i Sverige. Lika väl som man försöker uppmuntra icke-nordiska länder att satsa på längdskidåkning (med backhoppningen som dragplåster) så vill man se en svensk satsning på backhoppning. Om så inte sker kan det nog ta mer än 20 år innan Sverige tilldelas ett nytt skid-VM.

 

Bästa supportrarna:

Utan tvekan Norge som i stort antal vallfärdat till Falun för att förgylla VM-festen. Klang och jubel där tusentals glada och trevliga norrmän bidrog till att höja feststämningen.

 

Flesta supportrarna:

Sverige förstås och konstigt vore annars vid ett VM på hemmaplan. Men man förundras och imponeras ändå av det massiva intresse som finns i landet för våra skidhjältar. I tusental strömmade publiken från långt håll till Falun. Det här gav tävlingarna en inramning av sällan skådat slag. De aktiva lovordade stämningen och publiktrycket som lyfte dem uppför bla den fruktade Mördarbacken. Många hävdade att det var publiken som fick dem att prestera.

 

Största fiaskot:

Den norska vallamissen under damernas 10km fristil. Visst missgynnades norskorna av sina sena startnummer när snön började falla. Men Charlotte Kalla startade inte så många minuter före, så det håller inte att skylla på vädret. Ibland är det befriande att se att pengar (90 miljoner) inte alltid garanterar framgång.

 

Bästa TV-bevakning:

TV-sändningarna från längskidspåren hade allt man kunde önska. Man kunde följa nästan varje meter av skidspåren. Man fick lagom mängd mellantider. Varken för mycket eller för lite. Man fick kunnig guidning av SVT-s expert Anders Blomqvist och man fick bra summerande kommentarer och uppföljande intervjuer.

 

Trevligaste TV-bevakning.

VM-magasinet varje kväll i samband med prisutdelningsceremonierna. Programledare Yvette Hermundstad. Bisittare Johanna Ojala och Mathias Fredriksson. Ett mycket trevligt grepp var att SVT byggt upp en studio vägg-i-vägg med NRK-s studio på Stora Torget i Falun. På så vis kunde SVT och NRK ha vissa gemensamma inslag.

 

 

2 mar 2015