Recension

Idag kom den första recensionen av ”Vilka vänner kan man lita på?”. Bok-recensenten Gunder Andersson avger sitt omdöme om min bok i dagens nummer av Dala Demokraten. Det är en rätt negativ recension av boken. Man kan ju tolka kritiken på många sätt. I ett försök att finna något med substans i kritiken så kan jag instämma i att det finns brister i boken. Något annat har jag inte försökt framhålla heller.

Lite tråkigt bara att recensenten tar till sig en så raljant och nedlåtande attityd. Vissa uttryck får mig att undra om han verkligen har läst boken eller bara ögnat igenom.

Med uttryck som ”häradsbetäckare”, ”gjort på smällen”, ”Oj då så det kan bli”, ”Inte någon särskild lattjo typ”, ”snarare åt träbockshållet”, uttrycker han sitt ogillande. Jag undrar lite vad syftet med denna raljanta ton är. Det är någon slags ”halvslang” från en tid och en plats som för mig verkar ligga långt bort. Är det ett försök att verka ungdomlig, rolig, häftig eller…???  ja inte vet jag.

Nåväl all kritik är bra, även negativ. Det ger ju PR också. Och att överhuvudtaget få en recension i en ansedd tidning är ju positivt i sig. Sedan kan man ju tycka att recensenten kunde ha bemödat sig att ge kritik på en något högre nivå. Konstruktiv kritik tar man ju emot medglädje. Även om den är negativ.

Några brister som påpekas kan jag hålla med om. Men jag tänker inte gå i direkt svaromål mot det han tar upp. Det mesta han skriver är jag medveten om. Bara ett par generella kommentarer…

En del av kritiken kan jag hänföra till att boken redigerats i flera omgångar och till slut har det blivit FÖR mycket. Jag har inte, som etablerade författare, en stab av lektörer och korrekturläsare som justerar texten och rensar bort de värsta grodorna.

Går det att finna något positivt i recensionen? Jag letar efter korn och finner:

  • Det finns ett uttryck som säger: ”Dålig PR är bättre än ingen PR alls”.
  • Jag vet inte vem recensenten är, vilka referenser han har när han sågar mig. Men jag utgår ifrån att han är en van litteraturbedömare. Ett av mina mål när jag skriver är ju att beröra läsaren. Uppenbarligen har jag gjort det i det här fallet eftersom recensenten reagerat så kraftfullt på vad han läst.
  • Recensenten pekar i slutkommentaren på att boken berör ett viktigt ämne och ger en nyttig påminnelse om att skurkarna finns mitt ibland oss. Det är också ett av de mål jag haft med denna bok.

Jag kommer antagligen att fortsätta med mitt skrivande ett tag till.

Recensionen finns att läsa via länken 

http://www.dalademokraten.se/kultur/bocker/byggfusk-fiffel-och-knark-i-haltande-debutroman

 

19 aug 2014