Nyhetsarkiv

 

Taket klart!

Så var taket på plats. Både över tillbyggnad över kök och badrum och över det nya hörnrummet. En suck av lättnad! Nu är bygget fuktsäkrat från regnet uppifrån. Mycket är nu gjort, men mycket återstår också.mini-120825takklart0772.jpgmini-120825plattakb0770.jpgmini-120818taklaggning0762.jpgmini-120816raspont-pa-tillb2-0756.jpg

Det har inte varit lätt att pussla ihop arbetet med hur himlens portar behagat öppna sig. Men under helgen har vi haft tur. Jag har lagt takläkt under veckan och Markus och Johan har hjälpt mig med läggning av plåttak och läggning av takpannor under lördagen. Idag ösregnar det. Tur, tur, tur att vi kom så långt som vi gjorde igår. Se bilder. I Fotogalleriet blir bilderna större om man klickar på dem.

Förra veckan mådde jag inte alls bra. Huvudvärk, tandvärk, skakningar och muskelstelhet. Kanske var det påverkat av stress från bygget. Dessutom hade jag en virusattack mot datorn som låste den helt och hållet. Också stressande. Jag har ju mycket viktigt material lagrat i datorn. Efter myckt fixande och trixande lyckades jag komma åt mina filer i DOS-läge och även få bort viruset. Men det var en pärs.

Idag mår jag betydligt bättre. Huvudvärk och tandvärk är borta. Jag ska plocka ihop lite, dra spik ur bräder mm (om nu vädret tillåter) sedan åka hem till Ornäs. Sedan tar jag ledigt från bygget måndag och tisdag. Johan med familj åker till Luleå på tisdag eller onsdag. Då får jag möjlighet att umgås med dem ett par dagar.

Det kommer att kännas lite tomt när de har åkt. Fast jag kommer förstås att ha fullt upp med bygget ett bra tag till. Efter takläggningen gäller det att få ytterväggarna klara inför vintern. Det ska på ytterlager med isolering, asfaboard, läkt och ytterpanel. Taket ska kompletteras med vindskivor och en plåt mellan takpannor och plåttak. Därefter blir det inomhusjobb. Men jag har hela vintern på mig till det.

Skrivandet? Ja det får vila ett tag till. Jag lägger ut något på hemsidan och fb ibland när jag har tid och något att berätta om.

2012-08-26 

>> Till toppen av sidan

 

Vart tog sommaren vägen?

De senaste dagarna har jag vaknat vid halvsextiden och se solen sträva upp över horisonten bakom en liten kulle. Luften är klar och landskapet badar vackert i det släpande morgonljuset. Det är lite kyligt, känns nästan som höst i luften. Men vart tog sommaren vägen? Det känns nästan som om sommaren bestått av en enda lång väntan på det sköna sommarvädret. Varje dag har man gått i spänd förväntan och hoppats att de eviga lågtrycken som kommit farande ska ge med sig någon gång. Men inte. Regn, regn, regn i stort sett varenda dag. Visst har det varit sol korta stunder, men den riktiga sommarvärmen har inte velat infinna sig.

Nu äntligen, de senaste två veckorna ser det ut som det håller på att stabilisera sig. Men nu är vi långt inne i augusti så nu lär det inte bli någon riktig sommarvärme. Dessutom har de flesta slut på sina semestrar och ska återvända till sina arbetsplatser. Stackars dem!

Jag själv har ägnat mesta tiden åt stugbygget under sommaren. Det går framåt även om det går sakta. Regnskurarna har stört och förorsakat ständiga avbrott. Dessutom har jag varit ensam så det har inte gått att utföra vissa arbetsmoment. Så har vi den j-a mr Parkinson. Skaket och ”frysningarna” blir bara värre. Vissa saker blir näst intill omöjliga att göra. Jag ska väl erkänna att OS varit ett visst hinder också.

Kommande helg, 18-19/8, ska det läggas tak. Takpannor bort, gamla takåsar bort, på med råspont och på med takpapp. Då har jag bokat in flera personer så att allt ska hinnas med under helgen. Hoppas bara att vädret håller i sig annars blir det inget. Dessutom måste takstolarna för tillbyggnaden vara klara.

mini-takstolar0745.jpg

Det skulle jag ha fått hjälp med av snickaren denna helg. När jag fick ett återbud från snickaren i förrgår blev jag besviken. Jag hade tänkt undvika vara uppe på stegar, byggställningar och tak med min fumliga kropp. Men nu blev jag mer eller mindre tvungen att ta tag i det själv. Med hjälp av en granne lyckades jag få takstolarna på plats. Inte utan en viss stolthet kan jag se på det som blivit gjort. Nu börjar man kunna skönja konturerna av den färdiga byggnaden och håller vädret i sig blir det takläggning nästa helg.

Uppdaterat söndag 2012-08-12

>> Till toppen av sidan

 

Hörnfönster

Idag har jag satt in två hörnfönster bredvid det som ska bli entré till stugan. Det är kul att någon dag få göra något där man faktiskt kan se vad som gjorts. Annars är det mesta av arbetet med bygget sådant som inte syns. Typ isolering, uppsättning av reglar, plastskikt som fuktspärr, mm. Vädret har varit bra. Bara några lätta skurar under dagen. Bra arbetsväder men inte är det något semesterväder precis. Vart ska den här sommaren ta vägen? Dagarna går och man bara väntar på några solskensdagar med badväder.

Uppdaterat fredag 2012-07-13

>> Till toppen av sidan

 

Regn, regn, regn

Hur länge ska det hålla på? Nu har det regnat oavbrutet 3-4 dagar i sträck. Ja, för tillfället är det uppehåll förstås. Men tunga mörka moln hänger över oss och enligt väderleksprognoserna förväntas mera regn. Åtminstone någon skur om dagen, eller kanske ihållande. Tyvärr kan man inte göra så mycket åt vädret. Man får bara anpassa sig.

Idag har jag satt upp fuktspärr invändigt för att hindra den varma inomhusluftens fuktinnehåll att tränga ut i väggen och i isoleringen. Ironiskt eller hur. Att hindra fukten att tränga ut när man egentligen skulle vilja hindra fukten att falla ner över oss och förorsaka översvämningar.

Igår kapade jag träbalkar och stålbalkar med en bajonettsåg i väggen som ska rivas. Sedan kan jag inte göra så mycket mera än att vänta på att regnet ska upphöra så pass att jag kan ta fram trävirke som ligger under presenningar för att hålla sig torrt.

Förutom bygget har jag idag ägnat tid åt att återställa material som försvunnit från hemsidan. Hur det skett kan varken jag eller ”hemsidesleverantören” n.nu svara på. De som följt min hemsidan har möjligen sett att material saknats. Men nu är det mesta återskapat med hjälp av de obearbetade ursprungsfiler jag har på min dator. Tala gärna om för mig om ni hittar några språkliga fel i texterna.

Kristina och jag har suttit i stugan under helgen och fördrivit tiden med läsning, kortspel och korsord medan det regnat. Det finns lite idéer i mitt huvud för nya skrivprojekt. Eller också ska jag ta tag i mina tre första böcker och redigera för att förbättra. Men jag har svårt att ta tag i skrivandet när jag går som en osalig ande och väntar på väder som tillåter att ta tag i byggandet. Vi får se vad det blir.

Bygget har egentligen ingen riktig tidplan. Det får ta den tid det tar. Det enda som är bestämt är att det ska finnas färdigt yttertak och väggar före senhösten - vintern. Sedan kan jag pyssla med inomhusjobb under hösten-vintern. Om jag klarar det. Min parkinson tycks bli värre för varje vecka.  

Uppdaterat: måndag 2012-07-09

>> Till toppen av sidan

 

Tillbaka till stugbygget

Midsommarhelgen är avklarad. Lugnt firande med familjen i Ornäs. Bra väder för ovanlighetens skull.

I söndags var det galet mycket trafik i Borlänge. Långa köer av midsommarfirare på väg hemåt från Dalarna. I den andra riktningen började de första Peace&Love besökarna komma. De som vill boka tältplats tidigt, eller de kanske ska starta festandet tidigt.  

Igår ösregnade det konstant från tiotiden på förmiddagen till sen kväll. Jag beställde plåttak till tillbyggnaden, köpte lite virke på ByggMax och for sedan till stugan. Regnet hindrade allt arbete med bygget. Tur var väl det kanske. Kroppen hade ändå inte funkat. Den funkar bara korta stunder numera. Därför blir det inte mycket skrivet heller. de stunder jag kan röra mig måste jag prioritera nödvändigheter som att äta, klä på mig, toalettbesök osv. Kristina kom ut till stugan på kvällen. Trevligt med lite sällskap. Hon har sommarlov nu. Kortare och kortare för varje år!!

Idag har det i alla fall blivit en del gjort. Vädret har växlat mellan solsken och regnskurar. Jobbet har fått anpassas efter det. När det regnat har det varit inomhusjobb. En 3,6 m lång träbalk har bultats fast i en stålbalk som avstyvning och förstärkning. Den ska bära takstolarna i stället för en vägg som ska bort. Och mellan skurarna har jag kunnat stå på en byggnadsställning och riva lite väggytterpanel. På eftermiddagen tog jag en kort promenad i stugområdet.   

Uppdaterat tisdag 2012-06-26

>> Till toppen av sidan

 

Jobbig vecka

Ännu en jobbig vecka är slut. Nästan all min tid har ägnats åt stugbygget. Inte så bra för min parkinson kanske. Kroppen är seg och trög. Vill liksom inte.

Men jag har haft bra hjälp av Johan denna vecka. Han har grävt (handschaktat) och breddat utrymmet bakom stugan, där tillbygget sker mot en slänt. Dessutom har vi satt upp ytterreglar, ytterisolering och asfaltboard. Dessutom har Johan börjat riva ytterpanel där det ska bli ett nytt rum. Under helgen har Markus, Josef och Johan jobbat med takisolering, inbyggnad av avloppsrör, inmätning och anpassning för vindskivor. Mm mm.

Tillbyggnaden börjar ta form. Utifrån kan man nu ana hur det ska bli. Invändigt är allt i en enda röra. Tur att det finns folk som kan och vill jobba med bygget när jag själv har svårt att röra mig. Tyvärr så varken kan eller hinner jag med så mycket annat just nu. Att skriva är inte att tänka på.mini-stiuganb0693.jpg

Igår hade jag en dålig dag. Svårt att röra mig, matt och febrig och en sprängande huvudvärk. Kanske vätske- och näringsbrist förutom de vanliga ”parkinsonfrysningarna”.

Idag har jag mått bättre. Kristina och Johans familj var och hälsade på vid stugan. Lilla Elvira gick omkring som en liten solstråle och hejade på de som jobbade med bygget. Sådant värmer.

Uppdaterat: söndag 2012-06-10

>> Till toppen av sidan

 

Regnvädersdagar

Vilket eländigt väder vi har i dessa dagar. Regn, blåst och kallt. Inte alls det soliga, ljuvliga väder man brukar förknippa med den blomstrande försommartid då grönskan är fräsch, allt står i blom och fåglarna kvittrar som ivrigast. Ok då, man får väl glädjas med pollenallergikerna som får några dagars andrum i sina helveten.

Kojdag kallade min bror, Göran, gårdagen för på facebook. Det var en bra benämning. Så sa skogshuggarna i vår barndoms hemtrakter om ruskvädersdagar då man valde att stanna inne i huggarkojan. Det var då vädret var så dåligt att arbetet skulle bli både ineffektivt och farligt. Och förstås, allmänt olustigt.  

Humöret går i botten såna här dagar och allt blir bara allmänt olustigt. Men så finns det ljusglimtar också. Natten mellan fredag och lördag kom Johan med familj hem. Vi fick för första gången se deras förtjusande lilla Tuva, en månad gammal. Och deras lilla ”ett och ett halvtåring”, Elvira far fram som en stormvind. På fem minuter stökar hon till och river fram prylar så hela huset är uppochned. Men vad gör det? Hennes charm är oemotståndlig. När hon avfyrar sina leenden eller sträcker upp armarna för att kramas, ja då smälter man som smör i solsken.

Så under de omständigheterna gör det inget om det blir ett par kojdagar. Men i morgon far Maria och barnen till hennes föräldrahem i Hedemora och Johan ska hjälpa mig med stugbygget. Då hoppas vi på bättre väder.

Eftersom det vanligtvis brukar vara finväder den här tiden och dåligt väder till midsommar kanske man kan hoppas på en fin midsommar i år. Fast sådan logik följer väl inte vädret förstås. Men man kan ju alltid hoppas.

Uppdaterat: söndag 2012-06-03

>> Till toppen av sidan

 

Lite av varje

Det har inte blivit något skrivet på hemsidan på ett tag. Av främst två skäl: Jag har haft fullt upp med annat och jag har haft några dåliga dagar då kroppen inte velat vara med och fingrarna oförmögna att skriva. Ok, korta stunder kunde det ha gått, men de stunderna måste man ju ägna åt nödvändigheter som klä på sig, äta och göra det som behövs på bygget mm.

Jag skrev om bilen för någon vecka sedan. Den blev underkänd vid besiktningen. Men nu är det fixat. Skivbromsar fram är bytta. Lite annat i framvagnen fixat och de dubbfria vinterdäcken bytta mot riktiga sommardäck. Visst kostade det en del, (nästan 5000) men det gör det ju bara en bilreparatör tittar på bilen. Jag hade faktiskt befarat det dubbla. Och det hade det nog gjort om vi hade lämnat bilen hos Mazdas märkesverkstad. Vi har faktiskt bett dem bedöma felet (ja just felet med de skeva bromsskivorna) ett par gånger. En gång sa dom att det inte var något problem och en annan gång fick vi en kostnadsuppskattning på svindlande belopp + att det skulle ta flera veckor att få hem reservdelar. Mekonomen behövde en dag(!) för att få hem reservdelar och sedan bara gjorde man jobbet. Idag blev bilen ombesiktad och godkänd. Aldrig mer Mazdas märkesverkstad.

Stugbygget rullar på bra. Markus och Josef var här i helgen igen och gjorde ett jättejobb. Nu är råsponten påspikad och täckt med underlagspapp. Därmed är bygget ”fuktsäkrat” och det är faktiskt före den ”mentala tidplanen”. Nu kan jag i lugn och ro jobba vidare under tak. Jag är jättetacksam för den hjälp jag fått från Ernhöfers.

Till fredag eller kanske lördag kommer Johan med familj till Ornäs. Ska bli kul att se den lilla bebisen Tuva och Elvira som nu är 1,5 år. Ska också bli kul att träffa Johan och Maria. Johan kommer att hjälpa till med bygget fram till midsommar då han börjar sitt sommarjobb.

I fredags skrev jag att jag tog ett dopp i sjön. Ja det var varmt och skönt i vattnet. Minst 20 grader. Dagen efter tog jag också ett dopp. Men det var INTE skönt. Jag var nästan på väg att ångra mig när jag var på väg ned i vattnet på stegen på vår badbrygga. Till slut tog jag mod till mig och gjorde ett snabbt dopp. Gissningsvis kan det ha varit runt 15 grader. Vinden hade vänt och en frånlandsvind drev bort det varma ytvattnet så det blev kallt, istället för som på fredagen då det var lätt pålandsvind.

Men nu är dagarna kallare. Solen skiner dock så det är skönt att vara ute och jobba. Är nu tillbaka i stugan efter ”besiktningsäventyret” under dagen. När jag kom till stugan var det strömavbrott. Det fick alltså bli smörgås till kvällsmat. Vid halvtiotiden var strömmen tillbaka igen så jag kunde ladda en ”död” mobiltelefon och slå på datorn för att få kontakt med omvärlden igen.

I morgon ska jag jobba vidare med uppsättning av ytterreglar så jag kan isolera och sätta upp asfaboard. När det är gjort (om någon vecka) så är även väggen vindtät och fuktsäkrad. På torsdag kommer VA-killar för att dra vatten och avlopp i bjälklaget så det kan isoleras och göras klart för golvläggning. Dessutom kommer en byggnadskontrollant och en från tekniska kontoret för att inspektera bygget.

Jag ska ta några fler bilder på stugbygget och lägga upp på hemsidan så får ni se hur det fortskrider. Nog för idag.

Uppdaterat: tisdag 2012-05-30

>> Till toppen av sidan

 

Tryckande värme

Svettig och varm efter arbete med stugan i nästan trettiogradig värme. Men svalkan finns nära. 50 m till sjön. Kring tjugo grader i vattnet. Fullt badbart. Så nu är årets premiärdopp avklarat. Kroppen känns skön och fräsch efteråt.

I morgon kommer bygghjälp. Markus och Josef Ernhöfer ska hjälpa mig med stugbygget under helgen. Det vore nästan skönt, att jobba alltså, om det inte blir alltför varmt.

Uppdaterat: fredag 2012-05-25

>> Till toppen av sidan

 

Så ska det bli...

På ritningen som finns här

ramen4.pdf

kan du se hur stugan ska bli när den blir klar. Få se hur lång tid det tar. Jag har inte satt någon deadline. kan bli tre månader, eller ett år.

Uppdaterat: onsdag 2012-05-23

>> Till toppen av sidan

 

Baksmälla

Det är måndag och jag lider av baksmälla. Ja, alltså… jag har inte druckit sprit. Nej, jag har slitit med stugbygget under helgen och jag har träningsvärk i varenda muskel i kroppen. Det tillsammans med p-son gör kroppen ännu mer stel och orörlig än vanligt. Men vädret är underbart och jag kan nöjd betrakta vad som blev gjort under helgen.mini-tillbyggnad0655.jpg

Johans svärfar, Josef Ernhöfer, var här tillsammans med sina två grabbar, Markus och Martin, och hjälpte mig med bygget. Markus är strax över tjugo och utbildad snickare. Jätteduktig! Inte bara kunnig, han jobbar på med ett driv också. Verkar tycka jobbet är kul och då blir ju resultatet bra också. Flera personer till hjälp däribland yrkesfolk, ja det är klart att resultatet blev bra. Över förväntan. Jag försökte hänga med så gott jag kunde och lyckades stressa upp kroppen i ett tempo som jag normalt inte klarar. Stundtals gjorde jag inte det heller och då fick jag lugna ned mig och basa över ”personalen” istället J.

Under lördagen byggde vi en sju meter lång regelvägg (se bild) som ska vara stödvägg för takstolarna. Under söndagen lade vi på nio takbalkar som förankrades i byggnadens befintliga takstolar. När extrahjälpen åkt hem fortsatte jag med hjälp av Kristina med att spika råspont på takbalkarna så pass att de täckte ytterväggen ifall det skulle bli regn under natten.

Och idag har jag alltså tagit det lugnt. Fortsatt spika på råspont de stunder kroppen fungerat tillräckligt bra.

Eftersom det handlar om en total ”makeover” av VA och el i stugan, förutom nästan en dubblering av ytan, så är det ett rätt mastigt projekt. Ibland undrar man vad man gett sig in på. Man får väl göra som han som skulle äta upp en elefant. Ta god tid på sig och ta små portioner åt gången.

Och även om det är mycket, så är det roligt. Att snickra och bygga är näst skrivandet, det roligaste jag vet. Jag brukar säga att det är som att bygga med mekano eller lego, fast i full skala.

Uppdaterat: Måndag 2012-05-21

>> Till toppen av sidan

  

Bilbesiktning och virkestransporter

Ombesiktning på Mazdan. Ojämna bromsskivor fram. Samma fel som inte ens gav anmärkning förra året blev ombesiktning i år. Inte helt oväntat dock. Bilen är gammal, 97a och har gått över 20000 mil. Praktiskt taget inga större reparationer hittills. Nu återstår en bedömning från bilverkstad. Vad kommer det att kosta? Blir det mycket så får man överväga skrotning. Man får inte så mycket för en så gammal bil idag vid försäljning och japanska bilar brukar hålla ungefär så här långt. Sedan kommer felen, inte bara ett utan flera. Inte som en gammal Volvo med outslitlig växellåda och B18 motor som går hur länge som helst.

Efter besiktningen lånade jag släpvagn på Byggmax och körde två vändor med virke till stugan. Hade en sagolik tur med vädret. Regnmolnen låg mörka och hotfulla i söder. När jag lastat av mitt första lass virke och täckt med presenning öppnade himlens portar sig och regnet vräkte ned. Det regnade hela vägen när jag körde tillbaka till Byggmax för nästa lass. När jag kom fram till Byggmax upphörde regnet och jag kunde lasta virke utan att bli genomblöt. Betalade och körde mot stugan strax före stängning på Byggmax. Kom fram till stugan och skulle påbörja avlastning. Då började regnet vräka ned igen. Bara att täcka virket som låg på släpet med presenning och gå in.

Åt och sjönk ihop i TV-soffan helt slutkörd. Man är ju inte så vältränad länge och pålastning, avlastning och stapling av tunga träbalkar, annat virke och byggskivor tar på krafterna. Efter en sådan dag är det skönt att sova i tystnaden och lugnet vid stugan. Vaknade ett par gånger av fågelkvittret på morgonen. Men somnade om och steg upp nio! Länge sedan jag kunde sova så länge. Vanligtvis vaknar jag halv sex sex av stelhet och skakningar i benet. Skönt utvilad steg jag upp, åt frukost och lastade sedan av virket som låg på släpet.

Nu är det sen eftermiddag. Efter att ha varit in till Borlänge och lämnat tillbaka släpvagnen är jag tillbaka i stugan igen. Ska strax äta en sen lunch. Orkar nog inte jobba på med bygget sedan. Få se hur jag känner mig. Kanske läser jag en bok istället.     

Uppdaterat: Onsdag 2012-05-16

 

>> Till toppen av sidan

 

Oväder och inställd bilbesiktning

Idag skulle Mazdan ha besiktats. Jag for in i god tid till 13:10, den tid jag fått från Bilbesiktningen. När jag kom dit fanns det ingen tidsbokning. Vad hade gått snett? Jag haffade en av besiktningsmännen och bad honom kolla. Besiktningen var inte betald och då stryks tiden, sa han. Shit! Jag som hade noterat i kalendern att jag betalt och att jag skulle ha den här tiden idag. Jag bönade och bad att få en ny tid, helst idag medan jag var där. Det gick inte, men han lyckades klämma in mig i morgon förmiddag. När jag kom hem kollade jag mina betalningar och mycket riktigt, det var inte betalt. Är det demensen som sätter in?

Hela dagen förstörd! Ok, inte så farligt kanske. Det har regnat och stormat så jag kunde knappast ha jobbat med stugan en sån dag. Jag ska också köra rätt mycket virke till stugan den här veckan. Det är inte heller så bra om det ösregnar. Så ingen större skada skedd. Får hoppas på bättre väder resten av veckan. Till helgen kommer en snickare och Johans svärfar för att hjälpa till med stugbygget. Då vill det till att virket är på plats. Hoppas, hoppas vädret blir ok till helgen.

Apropå väder förresten. Kristina kom hem tidigt från jobbet idag. På morgonen strax innan hon kom till jobbet hade en stormby tryckt in hela fönstersektioner i skolbyggnaden. Det var på tionde våningen i hennes arbetsrum och just över hennes och två kollegers skrivbord som glasrutorna hade fallit. De hade lossnat av vindtrycket med karm och allt. Papper, pärmar och böcker var i en enda röra. Fönsterkarmarna var fastsatta med alltför få och klena skruvar. Fuskbygge! Som tur var satt ingen där just då. Det skallrade i många fönster i byggnaden och rektorn bedömde risken överhängande att flera fönster skulle lossna så han stängde skolan och skickade hem elever och personal.

Nu har det fjärde barnet i släkten fötts inom en månad. Syrrans son, Emil, blev trebarnsfar idag. En flicka på 4,5 kg blev det. Rätt fantastiskt, fyra kusinbarn inom en månad! En kraftig utökning av släkten på kort tid. Bara att glädjas med de lyckliga föräldrarna och syskonen.

Uppdaterat: måndag 2012-05-14

>> Till toppen av sidan

 

En bra dag

Idag regn, igår en underbart solig varm dag. Dagen var solig på flera sätt. Kroppen fungerade riktigt hyfsat och jag kunde jobba på rätt bra med stugbygget. Tror solvärmen har en positiv inverkan på min stela kropp. Ser därför fram emot sommaren med värme. Min bästa tid!

Bygget går visserligen sakta, men det går framåt. Stommen till bjälklaget med dess tvärbalkar är nu klara. Se bilden. Dessutom hann jag gjuta en plint till en utbyggnad på andra sidan stugan. Efter dagen kände jag mig nöjd och skönt trött. Inte så där skakig och spänd i kroppen som jag ofta gör annars. Jag duschade, bytte om och tittade in på facebook och min hemsida. Blev rörd till tårar av att se alla vänliga kommentarer från släktingar och vänner. Tack än en gång ni alla underbara vänner. Ni är guld och ni är ett ljus i min tillvaro.

Dessutom konstaterade jag att min hemsida passerade tusen träffar under gårdagen. Kul att så många hittar in till hemsidan. Konstaterar också att träffarna kommer från åtta olika länder.

Idag när det regnar blir det inomhusjobb. Jag ska jag ta loss bröstpanel i köket som den förre stugägaren satt upp. Ett riktigt tålamodsprövande terapiarbete. Panelen är skruvad med spårskruv med kullrig skalle! Ren idioti! Måste alltså skruvas loss för hand med vanlig skruvmejsel.

Uppdaterat onsdag 2012-05-09

>> Till toppen av sidan

 

Lugnet före stormen

Det ska bli oväder och snö säger man. Svårt att fatta när man upplever en försmak av sommaren. Varmt idag (18-20 grader) och en underbart fin kväll. Sjön ligger lugnt och stilla och värmen dröjer sig kvar fast klockan närmar sig nio. Gäller att ta vara på det sista och njuta innan det blir sämre.

Förstår inte riktigt var alla dagar rinner iväg. Lite blir det gjort på bygget i alla fall. Håller på och ”prefabricerar” tvärbalkar så det ska gå fort när rör-firman varit här och dragit avloppsstam. De kommer på fredag förresten. Skönt, så det går att fortsätta med resten.

Skrivandet vilar just nu. Byggandet och datorkrångel hemma upptar all tid. Vilken tidstjuv datorn är. Speciellt när det krånglar. Samtidigt är det ett nästan nödvändigt redskap för att hålla kontakt med folk numera. Följer med spänning alla syskonbarnbarn som föds just nu. Brorsans dotter Hanna har fått barnbarn, syrrans Anna har fått, samma syrras Emil väntar en till i dagarna och närsomhelst ska min son Johan och hans sambo få sitt andra barn.

Uppdaterat: Onsdag 2012-05-02

>> Till toppen av sidan

 

Punktligt regn

Ibland lyckas meteorologernaverkligen pricka exakt i sina prognoser. Igår kväll och tidigt i morse förutspåddes att ett regnväder skulle röra sig från Skåne och norrut under dagen. Det skulle nå Dalarna kl 14.

Jag anpassade in mig och gick ut och jobbade på med tillbyggnaden av stugan. Det går inte så fort för mig, men det går framåt. Nu är ytterpanelen borta och rambalk på plats. Se bilden. Det betyder att jag ser stålreglarna i väggen och kan mäta in dem exakt. Det i sin tur betyder att jag kan planera ledningsdragning (el, vatten och avlopp). Nu väntar jag bara på en VVS-firma som ska koppla avlopp innan jag kan fortsätta med tvärbalkar. Halv två började jag plocka jag ihop verktyg och täckte virket med presenning för att skydda mot regnet. Exakt kl två började det droppa och jag gick in.

Under eftermiddagen har jag passat på att finjustera ritningarna för tillbyggnaden. Klockan är över åtta nu och det har regnat oavbrutet sedan kl två.

Till helgen far jag till Ornäs. Blir det bra väder hinner jag jobba lite på bygget i morgon också. Om inte far jag hemåt redan på förmiddagen.

Uppdaterat: torsdag 2012-04-26

 

>> Till toppen av sidan

 

Går det att köpa mina böcker?

Jag har fått frågan några gånger om mina böcker finns att köpa. En förstautgåva av mina första tre böcker finns faktiskt att köpa på Vulkan som är en print-on-demand site. Jag lade in manus till ”Vän eller fiende”, ”När tiden finns” och ”Fat av blå keramik” där och beställde tryck av en liten upplaga för tre fyra år sedan. Upplagan är tyvärr slut nu men det går att direktbeställa hos Vulkan. När jag gjorde min beställning var Vulkan rätt ensamma om den typen av tjänst. Tråkigt nog så måste jag säga att jag är lite missnöjd med Vulkan. Böckerna blir alldeles för dyra, (300-340 kr per styck) dessutom blev kvalitén i tryckningen dålig. Man tillämpar en slags foto-sättning och fotar av de underlag man får in för att trycka upp. Jag skickade in en pdf-fil av hög kvalitet men vid fotosättningen hände det saker som stör läsningen. Ord delades av på många ställen och på andra ställen skrevs ord ihop. Jag har sett och hört flera som råkat ut för liknande. När jag klagade utlovades kompensation, men den har uteblivit.

Idag har det tillkommit flera leverantörer av print-on-demand tjänster med betydligt lägre priser. Konkurrensen har tvingat även Vulkan att ta fram prisvärda paket. Det finns t.ex. ett paketerbjudande där man kan trycka upp böcker för 79 kr/st vid beställning av minst 20 böcker. Men jag tvekar eftersom mina erfarenheter av Vulkans leveranskvalitet är mindre goda.

Två andra leverantörer som fått positiva omdömen är Paper Talk och Publit. Prismässigt ligger båda två på 70-80 kr per bok vid små upplagor. Paper Talk samarbetar med Piratförlagets Kapitel1 och har ett liknande paketerbjudande som Vulkan. Publit har ingen lägstagräns på upplagans storlek, däremot levererar de enbart till företag/personer som har F-skattsedel. Förutom dessa tre finns ytterligare ett antal företag som tillhandahåller print-on-demand tjänster. Men vad jag sett så kan ingen konkurrera prismässigt med de tre nämnda.

Utgivning via de stora etablerade förlagen då? Jodå, jag har försökt, men konkurrensen är stenhård. Enligt uppgift från en förlagsrepresentant skickas det in omkring 10000 bokmanus årligen till svenska förlag. Av dessa är det ett hundratal debutantmanus som blir antagna och utgivna. Vad jag har erfarit så ska det manus man skickar in antingen hålla en extremt hög litterär nivå. Eller också ska man vara ung och vacker, känd skådespelare, politiker, idrottare, artist eller liknande. Eller komma med något oerhört unikt eller udda som intresserar en bred allmänhet. Tyvärr uppfyller jag inget av de nämnda kriterierna. Litterärt sett har jag fortfarande en väg att gå. Det som är kul och inspirerande är känslan av att kunna utvecklas. Jag tycker att mina böcker blir bättre och bättre. Och visst, jag har läst böcker, av etablerade författare, som inte imponeras av i en jämförelse med mina egna.

Det finns en trend just nu som pekar mot allt mer egenutgivning. Och den tryckmetod som Publit tillämpar innebär att priset blir helt oberoende av upplagans storlek. Det innebär att författare, förlag och bokhandel slipper stå med risken att ha stora upplagor osålda. I USA har detta trycksätt redan gått om den traditionella tryck- och distributionsmetoden. En annan utgivningsform som växer är e-boksutgivningen. Den blir ännu billigare eftersom den är helt digitaliserad och kan levereras över nätet. Fast fortfarande vill en majoritet av bokläsare hålla en bok med sidor av papper i sin hand.

För tillfället lutar det mest åt Paper Talk för min del. I så fall gäller det mitt manus ”Eld och vatten” som är det bokmanus jag hittills arbetat mest med. Det ligger just nu hos fyra förlag för bedömning. Jag räknar helt krasst med att bli refuserad av samtliga. När jag fått det väntade nej-beskedet kommer jag att satsa på egenutgivning. Någon gång till sensommaren eller hösten kanske. Ni som följer min hemsida kommer att få veta.

Uppdaterat: söndag 2012-04-22

 

>> Till toppen av sidan

 

Isfritt 

Vaknade halv sex. När jag tittar ut ser jag att hela sjön nu är isfri. Rester av några isflak bryts sönder och guppar iväg och försvinner inför mina ögon. När jag hunnit få på mig kläderna och kommit ned till stranden för att ta en bild är alla isrester borta. En ensam storlom har tagit den öppna vattenytan i besittning. Kanske kan du se den i centrum av bilden.

Uppdaterat: Fredag 2012-04-20

 

>> Till toppen av sidan

  

Annat än skrivande

Tyvärr blir det inte så mycket tid över varken för skrivande eller läsande just nu. Istället ägnar jag mig åt tillbyggnaden av stugan. Ytterligare en bit av ytterpanelen har rivits. Upptäcker slarv, eller kanske rent av byggfusk. Delar av väggen saknar isolering, vindpappen uppsatt på fel sätt så det finns stora revor som det blåser rakt in i, ingen tätning runt fönstren osv. Men nu ska det bli riktigt gjort. Idag har jag tillverkat en 7,2 m lång rambalk som ska ligga på plintar och bära upp hela tillbyggnaden. Kul jobb men tungt att få på plats. Jag njuter av att jobba utomhus i den vackra miljön vid stugan.

Just nu väntar jag på att den sista isen ska bryta upp. Ute på sjön är det öppet vatten men inne i viken ligger isen envists kvar. En kort stund friskade det i så jag trodde det skulle ta isen. En vit rand bildades vid iskanten då några meter av isen bröts upp. Men så mojnade det och isen ligger kvar. Få se om den försvinner i morgon. Jag har lagt en bild i fotogalleriet där man kan ana den vita randen.

Jag försöker undvika att ägna tid åt att följa rättegången mot Breivik. Tycker inte han är värd all uppmärksamhet han får. Helst borde man låsa in honom för evigt i någon mörk håla och kasta bort nyckeln. Tyvärr går det inte att låta bli att ta in en del av vad som händer under rättegången. Man blir både skrämd och beklämd att en ensam människa kan vålla så mycket sorg och lidande och sedan inte visa tillstymmelse till ånger. Hur kan man så kallblodigt mörda så många oskyldiga ungdomar, nästan barn, och sedan kalla det nödvärn? Jag ryser vid tanken på att den mänskliga hjärnan kan bli så förvriden. 

Kul i alla fall att följa besöksstatistiken på hemsidan. Är uppe i 100 olika besökare nu och snart 600 träffar. Fortsätt gärna att följa hemsidan. Jag ska göra mitt bästa för att hålla den uppdaterad. Jag måste också passa på att ge lite beröm till n.nu. Deras web-sideredigerare är både kul och enkel att jobba med. Och resultatet blir snyggt tycker jag.  

Uppdaterat: Torsdag 2012-04-19

 

>> Till toppen av sidan

 

Aprilväder

Titta det snöar! I Stockholm fick ni snö i helgen. Här kom det idag. Jag lägger upp några bilder så får ni se hur det ser ut. Isen har inte gått ännu inne i viken vid stugan. Men det som igår var en ”råk” (inte vråk J) är idag stort öppet vatten. Det kanske går att se på en av bilderna jag laddat upp. Närmast land syns den svarta porösa isen och längre ut är det ljusa vattnet.

Idag är det olagligt med dubbdäck. Så nu är det väl dags att byta för mig också innan jag kör bilen.

Hammaren får vila i det här vädret. Ska handla lite virke istället.

Uppdaterat: Måndag 2012-04-16 

 

>> Till toppen av sidan

 

Islossning

Vaknade kl 7 av ett intensivt fågelkvitter. Småfåglarna är ivriga nu. Blickade ut över sjön. Spanar efter en råk som synts de senaste dagarna. En råk som gått över hela sjön och blivit allt bredare för varje dag. Nu är den borta. Antagligen tillfälligt. Isen börjar mörkna, så där som den gör strax innan den försvinner. Det sker nog vilken dag som helst nu. Med rätt vind så bryts isen upp lätt.

Har rivit väggpanel ett par dagar. Det går sakta men det går framåt. Har i alla fall klätt av så mycket att jag kunnat mäta in golv och väggbalkar som den nya tillbyggnaden ska fästas i.

Kul det här med hemsidan. Ser att det är ett sätt att hålla skrivandet igång. Hittade en site som tillhandahåller toppdomäner. (Loopia AB) Köpte en .com domän för 79 SEK. Så när jag fått köpet bekräftat byter jag namn på hemsidan till www.kjellge.com.

Uppdaterat: Söndag 2012-04-15 

 

>> Till toppen av sidan

 

Till skrivarstugan

Garageuppfarten klar. Strålande väder. Ryggskott. Har haft det i ett par veckor nu.

Åkte till stugan på eftermiddagen. Måste jobba vidare med tillbyggnaden. Få se om det går med ryggen. Det får väl ta den tid det tar, bara det går framåt.

Någon har loggat in på min hemsida från Japan. Kul! Ingen aning om vem. Kan det vara någon facebooks-vän som är i Japan? Världen är liten.

Kristina kom hem från Tromsö sent igår kväll. Hon visade underbart vackra bilder. Förståeligt att Matilda trivs där.

Hoppas på bra väder i morgon och under helgen. Det skulle underlätta jobbet med att riva väggpanel.

Uppdaterat: Torsdag 2012-04-12

 

>> Till toppen av sidan 

 

Jordbävning?

Måste bara berätta ett par saker…

I morse vaknade jag av att det dunkade till och hela huset vibrerade. Jordbävning? Knappast på dessa breddgrader.

Efter att ha gnuggat sömnen ur ögonen kom jag på att det var idag en grävmaskin skulle ta i tu med den bubbliga asfalten på garageuppfarten. Under dagen jobbade grävaren på och en lastbil körde bort asfalt och jord/grus/asfaltmassor. Nu är det en ca 60 cm lägre nivå utanför garaget. I kväll tar sig ingen bil in där minsann.

Men i morgon kommer man att lägga fiberduk, fylla på med grov makadam och längst upp finkross. Sen det fått ligga ett år och sätta sig ska det bli markstenbelagt.

Läste i lokaltidningen om en 80-åring som gett ut en bok. Det finns tydligen hopp för gamla gubbar också. Visserligen hade han gett ut boken själv. Det har nog jag räknat med att göra också. Har skickat mitt senaste bokmanus, ”Eld och vatten”, till fyra förlag. Räknar krasst med att få nobben av samtliga. Så någon gång i höst siktar jag på egenutgivning. Alltid ska man väl kunna sälja någon bok.

Uppdaterat: onsdag 2012-04-11

 

>> Till toppen av sidan

  

Ny hemsida

Den här hemsidan ska i första hand handla om mitt skrivande. Men här tänker jag skriva om allt möjligt som jag vill berätta om, som kanske intresserar andra eller som jag har synpunkter på.

Blogg?

Njae, det vill jag inte riktigt kalla det. Fast i och för sig, kanske det blir något åt det hållet.

Jag tänker inte bestämma hur mycket och hur ofta jag ska skriva. Det kan bli sällan om jag inte har tid och lust. Men det kan bli ofta om jag har mycket att bubbla om. Vi får se.

Uppdaterat:  Onsdag 2012-04-11

 

>> Till toppen av sidan