Januarivinter

Kallt, minus 20, brr, man fryser. Men det är vackert! Den bleka solen strålar från en helt klar isblå himmel. Det knarrar ljudligt under fötterna när man går i den kärva snön.  Dag för dag segar sig solen lite högre upp över horisonten. Några minuter tidigare och solstrålar som når lite längre för var dag. Just nu är det svårt att föreställa sig, men bara inom några månader kommer den bistra iskylan att ha bytts mot varmt väder, ljumma vindar, kluckande öppet vatten, marken och träden täcks av en ymnig och fräsch grönska.

Vädret har en förunderlig inverkan på välbefinnandet. Trots kylan så kan man bara njuta när man blickar ut över den solbelysta stora vita ytan som täcker sjöns is. Den helt vita ytan bryts här och där av skoterspår och skidspår. Så här kommer det att vara en tid framöver nu. Ett stabilt högtryck har parkerat över Skandinavien. Man kommer att kunna följa hur ljuset tilltar för varje dag. Solen börjar värma så att dagstemperaturerna blir riktigt behagliga. Ända tills scenariot bryts av sämre, lika med mulet, väder.

Det är en ynnest att få leva där man lever med de väderväxlingar och årstidsväxlingar som finns på våra breddgrader. Växlingarna stimulerar och inspirerar. Hur vore ett riktigt trist depp utan gråmulet trist väder? Och hur vore en jublande glad känsla utan ackompanjemang av strålande solsken?

23 jan 2013