Har utseendet betydelse?

Vissa händelser eller utttalanden är det svårt att låta bli att kommentera. Ett sådant fall är Kerstin Weigls påhopp på Isabella Lövins utseende. Kerstin Weigl är politisk kommentator på DN med en egen kolumn på DN-s politiska sidor. Weigl skriver bland annat så här om vice statsminister Isabella Lövin.

"Jag såg häromdagen Lövin tv-intervjuas från Istanbul men uppfattade just inte vad hon sa om FN:s humanitära toppmöte utan försvann i tankar på testarna i pannan, om de är frisyr eller lösslitna ur hårklämman hon brukar ha och när klippte hon sig senast, haft för mycket att göra..? Något som liknade förtvivlan lyste ur hennes blanka ansikte, medan öronsnäckan gled ner gång på gång. Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineral­puder."

Jag tycker inte att utseendet överhuvudtaget har sig med saken att göra när man  kommenterar ett politiskt uttalande.

I det här fallet undrar man vad som ligger bakom Weigls utfall. Är det möjligen mindervärdighetdskomplex?

Vad Lövin lyckats med på den korta tid hon varit i media-rampljuset är imponerande. Hon har visat prov på stor vältalighet klokskap och intelligens.  Därför ter sig Weigls påhopp sällsynt klumpigt, ja rentav korkat. Längre än så vill jag helst inte sträcka mig i jämförelse mellan Weigl och Lövin. Men detta är ett extremfall, Weigl tvekar inte  för att utdela "slag under bältet" så det är svårt att undvika att kommentera.


OK, utseende är ett subjektivt begrepp. Man må tycka det Weigl tycker. Men jag tror många instämmer med mig om jag säger att Lövin är snygg, ja rent av vacker, Med sitt lite tuffa utseende och en ovanligt lugn och säker utstrålning, inger hon förtroende.  I jämförelse står sig Weigl slätt även i detta avseende.
Det är den typen av politiker som Lövin, vi behöver för att behålla/återfå  förtroendet för våra folkvalda.


Jag delar inte Lövins och miljöpartiets ståndpunkter i alla stycken och jag har aldrig röstat på miljöpartiet. Men jag kan respektera och högakta kloka människor som står för sina åsikter och kan framföea dem på ett enkelt och övertygande sätt. En sådan persoon var även Maria Wetterstrannd.

Istället för tarvliga ppåhopp a la Weigl så vill jag välkomna Lövin som politiker och önska henne lycka till.

Kjell G Erikson,

Författare

28 maj 2016