Från analogt ljud till digialt

I begynnelsen återgavs ljud i en enda kanal. EN mikrofon för inspelning, en kanal för lagring och en högtalare för att lyssna på ljudet. 

Sedan kom något geni på iden att spela in ljud i två mikrofoner och spara ljudet i två parallella kanaler för att sedan spela upp ljudet i två högtalare. Då blev det stereo. Lyssningsupplevelsen förbättrades påtagligt. Man fick ett djup i ljudbilden som var omöjligt att åstadkomma i ett mono-system.

Allt var anpassat för analog inspelning, lagring och återgivning i högtalarna. Digitalt ljud visste man inte vad det var. LP-skivor i vinyl nyproduceras fortfarande för en liten kundkrets som sakta ökar.

Analoga inspelningar gjordes även på magnetband.  Nackdelen med rullbandspelarna är att montering av rullbanden är krångligt.

Det problemet försvann när kassett-banden kom. Det blev lätt att ta ur och sätta i en bandkassett i kassettbandspelaren.

Det gick även att spela in på flesta kassettbandspelarna. Kassettbanden kunde lagra 30, 60, 90 och 120 minuter inspelat ljud.

Den stora nackdelen med kassettbanden var att ljudkvaliteten försämrades snabbt. De avmagnetiserades när de spelades och när de låg tillsammans med andra kassettband. Kassett-banden hade en glansperiod främst under 70- och 80-talen.

Fortfarande var det vinylskivor som gällde om man ville ha bra ljudkvalitet.

I slutet av 80-talet inleddes den stora förändringen. Det digitala ljudet erövrade världen.

Det som kom först var CD-skivorna. CD = Compact Disc. Idag är det nästan enbart digital musik som gäller. Men övergången har inte varit helt problemfri.

Det som talade FÖR CD-skivorna var det lilla formatet och att de var lätthanterliga jämfört med LP-skivorna. Dessutom rymmer CD-skivan ungefär dubbelt så mycket musik som LP-skivan.

Men det fanns många hinder som bromsade utvecklingen:

  • För at kunna spela upp en CD-skiva måste man köpa en CD-spelare
  • Det gick inte att spela in musik på de första CD-skivorna vilket avskräckte kassettbandsentusiasterna.
  • Hem-datorer (PC)fanns ännu bara i ett fåtal hem
  • De som hade en samling av vinylskivor och en dyr ljudanläggning höll fast vid vinylskivorna och det analoga ljudet
  • CD-skivan kostade mer än dubbelt så mycket som LP-skivorna i konsumentledet

Min egen slutsats är att det var den sista punkten, det höga priset, som blev det största hindret. Det bromsade utvecklingen och övergången till det digitala formatet.

Ny teknik och ny utrustning hade gjort inspelningen enklare och billigare. Kopiering, framställning och distribution blev enklare och billigare. Sammantaget hade produktionskostnaderna blivit LÄGRE för en CD-skiva jämfört med en LP-skiva. Ändå ville man ha mer än dubbelt så mycket betalt för CD-skivan jmf. Med LP-skivan. Varför gjorde man så?

Var det musikproducenternas girighet som styrde?

Jag vill påstå att det var här som musikbranschen sköt sig själva i foten. Jag behöver bara gå till mig själv. Ja var regelbunden köpare av musik. Ingen storkonsument, men jag köpte en LP då och då för att lägga till min musiksamling. En LP kostade 50-90 kronor. En CD kostade ca 120-190 kronor. En smärtgräns på ca 90-100 kronor passerades. Jag slutade helt att köpa musik. (Även LP-skivor).

Det blev ingen CD-spelare heller. Istället avvaktade jag lägre priser, inspelningsbara CD-skivor och program till min PC för att kunna kopiera och bränna lånade skivor.

Många musikköpare blev lite småförbannade och tänkte att ”jag ska minsann inte gå i musikproducenternas ledband och luras att köpa musik till överpriser”.

Nu exploderade utvecklingen av ”gratis-musik”. Ganska snabbt kom inspelningsbara CD-skivor. Program för hembränning av musik i hemdatorerna kom. Nedladdning av musik från nätet ökade snabbt. Man lånade CD-skivor av varandra osv.

Vad som hände var att skivförsäljningen bromsades nästan helt. Musiker och artister fick uppleva att deras marknad, att sälja musik, försvann på kort tid. En marknad som var deras levebröd. Idag är det bara ett fåtal riktigt stora artister som säljer skivor. Musikernas villkor har förändrats drastiskt. På gott och ont. Nu är det live-uppträdande som ger en rimlig inkomst som går att leva av,

 

Vad hade hänt ifall priset på en CD-skiva satts lika med eller lägre än LP-skivan?

Jag vet hur jag hade agerat... Jag hade snabbt skaffat en CD-spelare, fortsatt köpa musik och tyckt att musikförläggarna var ”bussiga” som bjussade på den bonus man fick via mer musik på varje CD jämfört med LP-skivorna. Jag känner flera personer som resonerade likadant som jag.

Nu tror jag att vi kanske hade hamnat där vi är idag i alla fall. Men det hade antagligen tagit längre tid. Musikbranschen hade fått lite tid på sig att anpassa sig till nya villkor. Vem vet? Marknaden hade kanske utvecklats i en helt annan riktning än som det nu blev.

 

18 apr 2016