En mörk tunnel

Jag befinner mig i en mörk tunnel. Blir sämre och sämre och sämre för varje dag. Det går fort nu. De stunder medicinen ”tar” blir allt färre och kortare. Det är som om lamporna som lyser upp vägen längs tunneln slocknar, en efter en.

Sover korta perioder i taget på nätterna. Vaknar av smärtan av kramperna. Mödosamt kämpar jag mig upp ur sängen. Måste upp och röra på kroppen för att lösa upp kramperna. Halv fyra, halv fem, eller i bästa fall halv sex har jag fått nog. Kämpar mig upp och sätter mig så bekvämt jag kan för att invänta gryningen.

När det är dags plockar jag fram mina piller och dricker ett glas vatten.

Tar medicinen? Jaaa… jubel och lättnad. Hur länge fungerar det? Vet inte? Olika för varje gång. Kan vara två timmar, en kvart eller en halvtimme. Hursomhelst så är det bråttom att få på mig kläder medan jag kan.

Tar den inte? Antingen kämpar jag en timme för att få på strumpor och byxor eller ber om hjälp om någon finns till hands. Sedan är det bara att fortsätta vackla framåt i den mörka tunneln. Går med korta stapplande steg, fötterna släpar. Snubblar till då och då. Måste hålla mig på benen. Kanske tar jag mig inte upp om jag faller.

Är i dålig kondition, muskelsvag, blir fort trött, svårt att röra mig. Borde röra mig mera, motionera. Men jag kan inte eftersom jag inte kan röra mig.

Med stor ansträngning plitar jag ned dessa rader. Trycker fram bokstav för bokstav på skärmen. Musklerna i högerarmen, nacken och axlarna stramar. Snart kommer krampen.

Har försökt få boka tid med neurolog utan att komma fram. Idag var tidsbokningen på neurologmottagningen inställd! Det verkar som de gömmer sig. Varför? Är de rädda för dem som vacklar fram i mörka tunnlar?

Letade upp en mailadress  till medicinska avdelningen, dit neurologavdelningen hör. Skrev några rader och berättade hur jag har det i tunneln. Efter en halvtimme (!) ringde en sköterska och sa att hon läst mitt mail. De hade ordnat en tid för mig i morgon. Jubel! Jag har ännu inte sett ljuset i tunneln. Men nu vet jag att det finns en dörr, inte alls långt fram i tunneln.

 Tänk om det finns ett ljus bakom den dörren. Jag lovar att berätta när jag vet vad som finns där bakom. Mer medicin? Annan medicin? Annan behandling? Något som fungerar och låter mig komma ut ur tunneln? Åtminstone för en tid. Eller…

17 sep 2012