Bokmässan Dalarna

Lördagen 21 mars genomfördes Bokmässan Dalarna för första gången. Ett mycket trevligt arrangemang med författare, bokförlag, bibliotek, bokhandel och föreningar som utställare. Det var föredrag av de fyra kända författarna Björn Ranelid, Maria Blom, Sara Stille och Tobias Åkerman i en stor hörsal. Se http://www.bokmassandalarna.se/

Ett trettiotal författare visade sina alster i en utställningslokal vid bord/montrar av varierande storlekar och modeller. Närmare tjugo av författarna utställarna presenterade sig själva och sina böcker för lite mindre grupper åhörare.

Jag var en av sju författare som representerade Dalarnas Författarförbund. Vi disponerade en gemensam utställlningsplats. Vi hade böcker som spände över ett brett register av ämnesområden. Barn och ungdoms böcker, hembygdslitteratur, folkhistoria, biografier, politisk historia och mina två böcker "Vilka vänner kan man lita på?" och "Efter kriget" som kanske bäst klassas som spänningsromaner.

Jag själv vågade inte föranmäla mig till någon presentation. Det gick ju inte att veta hur jag skulle må under dagen. Men jag överdoserade min medicin under dagen så jag höll mig flytande och mådde ganska bra. Johan, min son, var med mig som backup så jag kunde gå undan och ta medicin när jag behövde.

Jag mådde så pass bra under dagen att jag kunde anmäla mig till en direktinsatt 15 minuters presentation av mina böcker för en liten grupp. Jag fick en tid före stängningsdags så de flesta var på väg att packa ihop för att gå därifrån. Men jag fick i alla fall en chans att högläsa första kapitlet ur min bok "Efter kriget". En rätt ruggig historia. Recension av den finns i senaste numret av Dalapennan, Dalarnas Författarförbunds egen skrift. http://www.dalarnasforfattarforbund.se/litteratur/recensioner-i-dalapennan/ Klicka på boken och bläddra bakåt så finner du min bok.

Det strömmade förbi människor hela dagen under den tid mässan pågick, 10-17. Detta trots att mässan uppmärksammats mycket lite i media. Som mest besökare var det i samband med Björn Ranelids och Maria Bloms föreläsningar. Mässan blev som helhet en succé. Förhoppningsvis så blir det ett årligt återkommande evenemang.

De tre som arrangerat hela mässan, Jonas Gustafsson, Mia Bergman och Helene Kolseth, ska ha en stor eloge för sitt initiativ och det arbete de lagt ned för att göta det till ett lyckat evenemang.

Liksom vi ovana utställare, lärde oss hur vi ska göra det bättre nästa gång så gjorde de utställningsansvariga erfarenheter av vad som var bra och vad som kan förbättras.

För mig personligen så har det varit lite pirrigt de senaste dagarna. Men det gick ju bra och det blev en chans att nå ut lite bättre med mina böcker. Det kanske mest trevliga utbytet av mässan var att få möjlighet att gå runt, träffa andra författare och utbyta erfarenheter. Det var allt ifrån debutanter till författare med mångårig erfarenhet och flera utgivna böcker. När man talar med andra som skriver upptäcker man hur mycket som är lika vad gäller skrivandet.

Tyvärr så har mitt officeprogram, med bland annat Word, kraschat i min dator. Annars hade jag lagt ut en blog-text redan i går kväll. Det här skriver jag i notepad, det går ju också.

2015-03-22

22 mar 2015